zoek!

Klantenservice
Onze klant is koning.Zoeken in consumentenservice

Brood

+
Wat zijn broodverbetermiddelen
Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen die een synthetische of natuurlijke oorsprong hebben. Broodverbeteraars zitten niet in alle soorten brood. Het wordt alleen gehanteerd om het brood luchtiger, smaakvoller, malser en/of langer houdbaar te maken. 

+
Verkoopt Bakkerij van der Most zoutarmbrood?
Bakkerij van der Most verkoopt zoutarmbrood. Dit is alleen verkrijgbaar in bruin of zonnepit.
+
Verkoopt Bakkerij van der Most desembrood?
Bakkerij van der Most verkoopt de volgende desembroden: 
 • Desembrood met noten en vijgen
 • Desembrood met karnemelk en appelstroop
 • Wit desembrood (bol vorm)
 • Bruin desem busbrood
 • Zonnepit desem busbrood
+
Verkoopt Bakkerij van der Most ook losse ingrediƫnten?
Bakkerij van der Most verkoopt de volgende losse ingrediënten:

Gist €1,60 per ons
Roggemeel €1,75 per kilo
Speltmeel €1,35 per kilo
+
Verkoopt Bakkerij van der Most ook krentenbollen van spelt?
Bakkerij van der Most verkoopt geen krentenbollen van spelt.
+
Van welke graansoorten worden brood gemaakt?
Bakkers maken brood van bloem en meel. Bloem en meel kan van gerst,gierst, haver, rogge, mais, spelt en tarwe worden gemaakt. Tarwe is het meest voorkomende graansoort dat wordt gebruikt.

+
Wat is brood precies?
Brood is een basisvoedingsmiddel dat wordt verkregen door het bakken van brooddeeg. De basisgrondstoffen zijn water, tarwebloem of tarwemeel, zout, gist. In plaats van gist wordt als rijsmiddel ook wel zuurdesem gebruikt.
+
Wat is grootbrood?
Er wordt in de bakkerij een onderscheid gemaakt tussen grootbrood en kleinbrood. Is een brood zwaarder dan honderd gram, dan heet het grootbrood. Grootbrood kun je ook nog in tweeën delen. Een heel brood weegt ongeveer achthonderd gram, een half brood dus vierhonderd gram.
+
Wat is kleinbrood?
Er wordt in de bakkerij een onderscheid gemaakt tussen grootbrood en kleinbrood. Kleinbrood weegt tot honderd gram per stuk. Een andere naam voor kleinbrood is kleine, luxe broodjes. Het brood wordt dikwijls in verschillende, bewerkte vormen gemaakt of gedecoreerd (versierd). Vandaar de naam ‘luxe’. Enkele bekende voorbeelden zijn: maanzaadbolletjes, croissants en vlechtbroodjes.
+
Hoe wordt brooddeeg gemaakt?
Brooddeeg wordt meestal bereid uit een mengsel van meel of bloem van tarwe (of een combinatie van tarwe en/of andere graansoorten), water, gist (of een ander rijsmiddel) en zout. Ook kan de bakker er stoffen aan toevoegen die de eigenschappen van het brood verbeteren. Dit noemt men broodverbetermiddel. Het zijn meestal mengsels van vetstoffen, suikers en emulgatoren.

In de bakkerij worden deze grondstoffen volgens bepaalde receptuur gemengd in deegkuipen. In deze deegkuipen draaien deeghaken die alle ingrediënten goed mengen en kneden. Daarna volgen periodes van rusten, portioneren, rijzen, opmaken, eventueel decoreren en uiteindelijk het bakken in de oven. 
+
Wat is rijzen van het deeg?
Meteen nadat het deeg is gemaakt, laat de bakker het even rusten. De gist gaat dan werken. Als het deeg nog niet is afgemeten of afgewogen in stukken heet deze rijstijd de "bulkrijs". Is het deeg al wel verdeeld in porties dan wordt deze voorrijs "eerste bol- of puntrijs" genoemd, afhankelijk van de vorm van het deegstuk. Vervolgens gaan de porties ofwel deegstukken in de rijskast. Daar vindt de "bol- of puntrijs" plaats.

Daarna krijgt het deeg de vorm, zoals het brood eruit moet zien. Meestal wordt het gerezen deegstuk platgewalst en bijvoorbeeld voor busbrood opgerold. Een dergelijk rolletje gaat dan het bakblik in. Met vele blikken tegelijk rijdt de bakker een dergelijke hele stellage een andere rijskast in. Deze rijstijd wordt de narijs genoemd. De totale rijstijd varieert van 2 tot 6 uur.
+
Hoe wordt brood gebakken?
Als het brooddeeg is gerezen en opgebold of opgerold is, wordt het in ovens gebakken. De deegstukken kunnen worden gebakken in blikken of bussen (busbrood), op metalen platen (plaatbrood) of op de vloer van de oven (vloerbrood). Vlak voor het bakken kan het deeg nog worden besproeid of beneveld met water, waardoor een donkere, glanzende korst ontstaat. Het bakken geschiedt standaard bij een temperatuur van 250 graden Celsius. Het bakken van een groot brood duurt een half uur tot drie kwartier. Kleine broodjes (kleinbrood) worden doorgaans gebakken in tien tot vijftien minuten.
+
Wat is gedecoreerd brood?
Gedecoreerd brood is brood dat is versierd. De bakker kan het brood bewerken door het vlak voor het bakken in te kerven met een mes of een schaar (knipbrood). Ook kan hij het brood bestrooien met maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, geplette tarwe, bloem, grof zout of kruiden. Tijgerbrood krijgt zijn karakteristieke uiterlijk doordat het brood, voordat het de oven in gaat, bestreken wordt met een papje van water, rijstebloem en paneermeel, olie, gist, suiker en zout. Tijdens het bakken gaat dit laagje scheuren, waardoor een mooi krokant korstje met het bekende tijgermotief ontstaat.
+
Hoe komt het dat de broodkorst is gebarsten?
Als de broodkorst is gebarsten, is dat door de bakker meestal expres gedaan. Dit wordt ook wel een wildgebakken brood genoemd. Het zijn vaak broden die op de vloer van de oven worden gebakken (vloerbrood). Voor wildgebakken brood wordt het opgerolde of opgebolde deegstuk met de naad naar boven gebakken. Door dat bovenliggende ‘slot’ barst het brood tijdens het bakproces open.
+
Welke soorten brood zijn er?
Brood kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Het assortiment bestaat uit de volgende hoofdsoorten:
 • Witbrood
 • Bruinbrood
 • Volkorenbrood
 • Roggebrood
 • Meergranenbrood
 • Buitenlands brood
 • Kleinbrood
 • Grootbrood
 • Feestbrood
 • Desembrood
 • Voorgebakken brood
 • Luxe, speciaal brood
 • Brood voor speciale diëten (bijvoorbeeld glutenvrij brood)
Brood kan ook worden ingedeeld in de wijze waarop het is gebakken:
 • Vloerbrood
 • Busbrood
 • Plaatbrood
Naar de geaardheid van de korst kan ook een indeling worden gemaakt:
 • Zacht brood
 • Krokant brood
+
Wat is witbrood?
Witbrood is brood dat wordt gebakken van bloem. Hierbij is alleen het binnenste deel van de tarwekorrel gebruikt (de zgn. meelkern), de kiemen en zaden (buitenste laag) zijn volledig uitgezeefd. Witbrood bevat dezelfde soort vitamines en mineralen als bruinbrood en volkorenbrood en het bevat ook voedingsvezel. Bruin- en volkorenbrood bevatten echter meer van deze belangrijke voedingsstoffen, omdat een groter deel van de tarwekorrel is gebruikt.
+
Wat is bruinbrood?
Bruinbrood is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Hierin zit niet alleen het binnenste deel van de graankorrel (zogenaamde meelkern) maar ook een deel van de zemelen en kiemen (buitenkant graankorrel). Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel.

Omdat maar een deel van de graankorrel voor de bereiding van bruinbrood wordt gebruikt, bevat bruinbrood minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood, maar wel weer meer dan witbrood.

Het gebruik van de naam "tarwebrood" of "bruinbrood" is wettelijk vastgelegd. Een brood mag alleen "tarwebrood" of "bruinbrood" genoemd worden, als het om brood gaat waarvan tarwemeel, al dan niet gemengd met gebroken tarwe en tarwevlokken, het voornaamste bestanddeel is en waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn. Dit is vastgelegd in het warenwetbesluit Meel en Brood.
+
Wat is meergranenbrood?
Meergranenbrood wordt van meerdere graansoorten gemaakt (de naam zegt het al). Bijvoorbeeld tarwe en maïs, gerst en rogge. Het gehalte aan voedingsvezels, vitamines en mineralen in meergranenbrood verschilt per soort. Dat komt doordat verschillende graansoorten verschillende voedingsstoffengehaltes hebben.

De voedingswaarde van meergranenbroden kan ook verschillen omdat sommige op basis van bloem (basis voor witbrood) en andere op basis van (volkoren)meel worden gemaakt. Tot slot zijn veel meergranensoorten gedecoreerd met zaden of bevatten ze gebroken of hele graankorrels. Ook die hebben invloed op de voedingswaarde van het brood.

De term "meergranen" is wettelijk niet vastgelegd. Om te weten of er veel of weinig vezels in een meergranenbrood zitten kun je kijken of het is gemaakt van volkorenmeel, (tarwe)meel of bloem. Een meergranenbrood waarvan volkoren meelsoorten het voornaamste bestanddeel zijn, zal meer vezels bevatten dan een meergranenbrood dat vooral bloem bevat.
+
Wat is knipbrood?
Knipbrood ontleent zijn naam aan de bijzondere decoratiemethode. Zodra het gerezen deeg in een bakblik zit, waarin het brood wordt gebakken, knipt de bakker er met een schaar een bepaald patroon in. Hij doet dat vlak voordat de bakblikken de oven in gaan. Soms gebruiken bakkers een soort knijper, die werkt als een rij scharen. Daarmee kunnen ze met één handeling heel veel knippen tegelijk geven. Door die knippen scheurt het brood van boven open en krijgt het de typische punten of pieken. Bij het doorsnijden hebben de sneden een kenmerkende hartvorm.
+
Wat is vloerbrood?
Vloerbrood wordt gebakken op de (stenen) vloer van de oven. Het brood bevindt zich niet in een broodbus- of blik. De ovenvloer wordt zeer heet, waardoor het deeg daarop snel dichtschroeit. Dit zorgt voor een knapperige korst.

Tegenwoordig bakken bakkers vloerbrood vaak wel in een bakblik, maar dit is dan een extra laag bakblik en niet een traditioneel hoog bakblik.
+
Wat is plaatbrood
Plaatbrood wordt – zoals het woord al zegt – gebakken op een (geperforeerde) bakplaat. Dit is een metalen plaat waarop zowel groot- als kleinbrood kan worden gebakken. Broodjes worden meestal met vele tegelijk gevormd en op een bakplaat in de oven gebakken. Ook stokbrood wordt tegenwoordig vaak op een bakplaat gebakken. Meestal zijn dat langwerpige, licht gebogen platen die in een soort rek hangen. De bakplaten zijn geperforeerd (met kleine gaatjes). Zo kan de bakker het gehele rek in een grote oven rijden.
+
Wat is busbrood?
Busbrood wordt gebakken in een broodbus, ook wel broodblik genoemd. Een speciaal busbrood is casinobrood. Dit vierkante witbrood wordt gebakken in een bus die met een langwerpige deksel wordt afgesloten. Op die manier kan het deeg tijdens het bakken niet ‘uit de pan rijzen’. Als er geen deksel op de bus gaat, wordt het een hoog brood.
+
Wat is roggebrood?
De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs). In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze streken wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur. De donkere kleur ontstaat doordat een gedeelte van het zetmeel uit de roggekorrel tijdens het lange productieproces in suiker wordt omgezet. Dat verklaart tevens de zoetige smaak.

In het zuiden is het roggebrood minder vochtig en minder zoet. In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel. Het is lichter van kleur en vaster van structuur. Zuidelijk roggebrood heeft een hardere korst. Vaak gebruikt men zuurdesem als rijsmiddel, net zoals de Duitsers. Daardoor kan bijvoorbeeld Limburgs roggebrood wat rins (iets zurig) van smaak zijn.

Behalve de geur, kleur, structuur en smaak, is ook de bereidingswijze van roggebrood anders dan van ‘gewoon’ brood. Roggebrood wordt namelijk meer ‘gaar gemaakt’ dan echt gebakken. De oven mag tijdens de bereiding ook niet meer worden ‘opgestookt’ omdat roggebrood dan een harde korst zou krijgen. Bij de bakker gaat het roggedeeg meestal na het gewone brood de oven in als de temperatuur al aan het dalen is. Bakkers noemen dat ‘bakken bij een afliggende oven’. In het zuiden duurt het bakken van roggebrood anderhalf tot tweeënhalf uur. De Friezen doen er wel vijftien tot twintig uur over en in Gelderland neemt de bereiding van roggebrood tien tot vijftien uur in beslag. Die grote verschillen hebben weer te maken met het vochtigheidsgehalte van het deeg.
+
Wat is zuurdesembrood?
Zuurdesem- of desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten. Deze doen het beslag opborrelen en een fris-zure geur verspreiden. Bij het deeg maken wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Het allereerste brood, ongeveer 1500 jaar voor Christus, werd op deze manier gebakken. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, rijpe smaak. Desembrood is wat steviger dan gistbrood (gist geeft meer volume aan een brood).
+
Wat is melk witbrood?
Melk witbrood is gebakken van deeg waaraan melk in plaats van water is toegevoegd. Melk witbrood kan ook met melkpoeder en water zijn gemaakt. In ‘gewoon’ brood kunnen ook melkproducten zijn verwerkt. Deze kunnen voorkomen in broodverbetermiddel in de vorm van magere of volle melkpoeder of weipoeder.
+
Wat is suikerbrood?
Suikerbrood is een specialiteit uit het noorden van Nederland, vooral Friesland. Het is gebakken van een fijn deeg, waaraan royaal suikerklontjes en kaneel zijn toegevoegd. Behalve in Friesland wordt het steeds meer in andere provincies aangeboden. Heerlijk met roomboter bij de koffie.
+
Wat is ongerezen brood?
Ongerezen brood is brood waaraan vóór het bakken geen gist of ander rijsmiddel is toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn roggebrood en matzes.
+
Wat is koolhydraatarmbrood?
Koolhydraatarmbrood is brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Wettelijk gezien mag je pas zeggen dat brood een verlaagd koolhydraatgehalte heeft als er tenminste 30% minder koolhydraten in zitten dan een vergelijkbare gangbare broodsoort. In de meeste gevallen is een deel van het tarwemeel in dit brood vervangen door sojameel omdat dit een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte heeft. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en vetgehalte hebben zoals lijnzaad en zonnebloempitten.
+
Hoeveel koolhydraten bevat koolhydraatarm brood?
Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram/100 gram. Er zijn wel broden op de markt met een lager koolhydraatgehalte (koolhydraatarm brood). De hoeveelheid koolhydraten in deze broodsoorten varieert van 15-30 gram/100gram. Overigens bevatten koolhydraatarme broodsoorten door meer vetgebruik in de receptuur meestal wel meer calorieën dan normaal brood.
+
Wat zit er in plaats van koolhydraten in koolhydraatarm brood?
Meestal is een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel, omdat hierin minder koolhydraten zitten. Sojameel bevat meer eiwitten dan tarwemeel. Daarnaast wordt er in koolhydraatarm brood vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en/of vetgehalte hebben. Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad en zonnebloempitten. Door een hoger vetgehalte bevatten koolhydraatarme broodsoorten vaak meer calorieën dan gewoon brood. Overigens zijn dit wel vooral de goede onverzadigde vetten.
+
Wat is bloem?
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige vezeltjes worden er na het malen uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.
+
Wat is meel?
Het woord meel komt van malen. Malen is weer verwant aan molen. Meel is een fijngemalen product. Meel voor brood wordt gemalen van graankorrels. Meel kan ook nog verder worden verfijnd tot bloem. De gemalen zemelen of kiemen zijn er dan uitgezeefd.
+
Wat is gist?
Gist is een micro-organisme, een eencellige schimmel. Er bestaan veel soorten gist. De bekendste is bakkers- of biergist (Saccharomyces cerevisiae), die gebruikt wordt bij de brood- en bierbereiding. Gisten hebben suiker nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct.

De bakker gebruikt gist om de suikers in het deeg om te zetten in koolzuurgas. Dit gas, ook bekent als CO2, zorgt voor de belletjes in het deeg. Deze gasbelletjes drukken het deeg omhoog. Dit is het rijzen van het deeg. Tijdens het gisten wordt ook alcohol gevormd, maar die vervliegt tijdens het bakproces.
+
Hoe werkt gist?
Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas (ook kooldioxide of CO2 genaamd). Het gaat de bakker vooral om de werking van het koolzuurgas. Dat vormt belletjes in het deeg, die niet kunnen ontsnappen. Deze ontelbare belletjes duwen het deeg omhoog. Tijdens het bakken vervliegt de alcoholdamp en het koolzuurgas. De belletjes zorgen voor de luchtige gaatjes in het brood.
+
Wat is tarwe?
Tarwe (Triticum) is, naast rijst en maïs, een van de meest gegeten granen in de wereld. Bij broodtarwe maakt men onderscheid in: zachte of harde tarwe en tarwe met witte of rode korrels.

Tarwerassen worden verder ingedeeld naar het groeiseizoen. Het is een eenjarig gewas en moet dus jaarlijks opnieuw worden ingezaaid. Wintertarwe wordt in oktober gezaaid en na ongeveer tien maanden geoogst; zomertarwe wordt vroeg in het voorjaar gezaaid en na zes maanden geoogst. In Nederland werd in 2003 bijna 106.000 hectare wintertarwe en ruim 24.000 hectare zomertarwe geteeld. Rusland, de Verenigde Staten, China, India en Frankrijk zijn de grootste producenten van tarwe.
+
Wat is zachte of harde tarwe?
Broodtarwe wordt ingedeeld op basis van de kwaliteit, die grotendeels bepaald wordt door de hardheid van de korrel. Voor brood wordt doorgaans ‘harde’ tarwe gebruikt, die veel eiwitten en gluten bevat. Deze ‘baktarwe’ komt voornamelijk uit Duitsland, Frankrijk en Engeland. Door het klimaat wordt in ons land vooral ‘zachte’ tarwe verbouwd, die hoofdzakelijk wordt gebruikt als veevoer en als grondstof voor het maken van koek en gebak. Deze tarwe wordt voornamelijk verbouwd in Groningen, Zeeland, Flevoland en Limburg. De harde baktarwe wordt in Nederland slechts op kleine schaal geteeld, vooral voor regionale broodsoorten.
+
Wat zijn zemelen?
De zemel is de buitenste laag van de graankorrel. Daarin zit het grootste deel van de vitaminen en mineralen. Deze zemelen (de schilletjes of de velletjes) zijn ook de voedingsvezels in het meel. Als de zemelen eruit worden gezeefd, blijft er bloem over.
+
Wat is broodzout, en is dit hetzelfde als bakkerszout?
Op advies van de Nederlandse Gezondheidsraad gebruiken de meeste bakkers al jaren broodzout in het deeg. Broodzout is gewoon keukenzout (natriumchloride) waaraan 70 tot 85 mg jodium per kg zout is toegevoegd. Omdat de Nederlandse bevolking te weinig jodium binnenkrijgt, stimuleert de overheid de bakkerijsector om broodzout te blijven toepassen. Door jodiumtekort kunnen schildklierafwijkingen ontstaan.

Sinds oktober 2008 zijn bakkers gestart met het vervangen van broodzout voor bakkerszout. Dit is wettelijk bepaald. In tegenstelling tot broodzout mag bakkerszout, naast in brood, ook gebruikt worden in koekjes, cake en gebak. Het gehalte jodium van deze zoutsoort is lager, namelijk 50 tot 65 mg jodium per kg zout. Na 20 juni 2009 moeten alle bakkers bakkerszout gebruiken.

Zout in brood (zowel broodzout als bakkerszout) is verder belangrijk voor de smaak van brood en zorgt er ook voor dat het deeg beter verwerkbaar is. Zout zorgt voor een beter volume, een krokantere korst en een langere malsheid doordat zout het vocht in het brood langer vasthoudt.
+
Bevat brood conserveringsmiddelen?
Nee, conserveringsmiddelen zijn in gewoon dagvers brood volgens de Warenwet niet toegestaan. In houdbare broodsoorten, zoals roggebrood, zijn conserveringsmiddelen wel toegestaan. Dit moet dan wel op de verpakking worden vermeld.
+
Wat is eiwitarmbrood? Verkoopt Bakkerij van der Most eiwitarmbrood
In eiwitarm brood is de hoofdcomponent geen bloem of meel maar zetmeel van tarwe, aardappel of eiwit. Zetmeel bevat alleen het koolhydraatdeel van de graankorrel of aardappel. Hierdoor kan een brood bereid worden met een zeer laag eiwitgehalte. Het is veel lastiger een brood te bakken zonder of met zeer weinig graaneiwitten (gluten). Daarom heeft eiwitarm brood een heel andere structuur en smaak dan regulier brood. De meeste eiwitarme broden zijn ook glutenvrij, maar dit geldt niet altijd.

Eiwitarm brood wordt met name gegeten door mensen met een stofwisselingsziekte, waardoor ze bepaalde delen van eiwitten niet goed kunnen verwerken.

Bakkerij van der Most verkoopt eiwitarmbrood alleen op bestelling. De levertijd van dit brood is 2 weken omdat de bakkerij dit brood niet zelf maakt. Het product wordt ingevroren geleverd.
+
Wat is vezelrijk witbrood?
Vezelrijk witbrood is witbrood met een vergelijkbaar vezelgehalte als dat van bruin- of volkorenbrood. Door toevoeging van kleurloze vezels aan bloem kan witbrood vezelrijk worden gemaakt zonder dat de kleur donkerder wordt. Meestal gebruikt men een speciaal soort vezel (inuline) die van nature ook voorkomt in wortels van planten. Deze behoren tot de fermenteerbare vezels. Aan vezelverrijkt witbrood worden daarnaast vaak vitamines en mineralen toegevoegd die ook in volkorenbrood voorkomen. Vezelverrijkt brood kan een uitkomst bieden voor mensen die niet van de smaak of grove structuur van volkorenbrood houden, maar wel graag meer van de specifieke voedingsstoffen binnen willen krijgen. Het is echter geen volwaardige vervanger van bruin- of volkorenbrood.
+
Hoe houd ik crackers en beschuit vers?
Crackers en beschuit kunt u het beste bewaren in een goed gesloten verpakking of trommel. Bewaar deze producten niet bij brood of andere zachte producten, zoals ontbijtkoek. Crackers en beschuit trekken vocht aan en worden zacht als deze bij brood of andere zachte producten bewaard worden.
+
Hoe lang kun je brood bewaren?
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat u voor langere tijd wilt bewaren, kunt u het beste invriezen.
+
Hoe lang kan brood in de vriezer worden bewaard?
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
+
Hoe kun je brood het best ontdooien?
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kunt u ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen. Kijk en voel na een halve minuut of het brood is ontdooid. De magnetron warmt brood vanuit de kern van het product vrij snel op. Brood ontdooien in de oven is lastiger, want de hitte verspreidt zich van buiten naar binnen. Als de buitenkant heet wordt en uitdroogt, kan de kern nog bevroren zijn. Sneetjes brood ontdooien in de broodrooster, is niet aan te raden. Boterhammen drogen dan uit en kleuren.
+
Kun je brood dat is ontdooid opnieuw invriezen?
Brood dat is ontdooid, kunt u beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
+
Kan het kwaad om brood op een plank te snijden?
Nee, maar het is wel belangrijk dat de plank droog en schoon is. Op een houten plank die nog vochtig is, kan de korst van het brood slap worden. Een plank die voor andere levensmiddelen is gebruikt, zoals vlees, vis of groente, kan sappen opnemen waarin bacteriën zitten. Deze kunnen door brood dat op deze plank wordt gesneden, geabsorbeerd (opgezogen) worden. Omdat brood na het snijden niet meer wordt verhit, zou u deze bacteriën kunnen binnenkrijgen. Neem bij voorkeur een plank die alleen voor brood gebruikt wordt. Die kan van kunststof of van hout zijn. Snijd brood niet op een glazen of stenen oppervlak. Dit is slecht voor uw mes.
+
Met welk soort mes kan brood het best worden gesneden?
Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen. Om het mes schep te houden kan men beter een houten of kunststof plank gebruiken.
+
Waarom kun je vers gebakken brood beter niet meteen snijden?
Brood dat vers gebakken is, zojuist afgebakken of ‘opgepiept’ in de oven, is vaak nog vochtig van binnen. Pas wanneer het meeste vocht is verdampt en de korst is afgekoeld en krokant geworden, kan het brood worden gesneden. Zo wordt voorkomen dat tijdens het snijden het brood wordt platgedrukt.
+
Hoe houd je belegd brood het best vers en fris?
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris. Bovendien combineren deze ingrediënten goed met hartige belegsoorten zoals kaas en vleeswaren. Een sandwich die wordt belegd met hartig beleg en sla ziet er ook nog leuk uit als de boterhammen worden doorgesneden.

Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
+
Hoe kan ik broodproducten invriezen?
Wanneer u brood of gebak wilt invriezen, volgt u dan de volgende tips:
 • Verdeel het product in porties voordat u deze invriest (sneetjes en plakjes).
 • Verpak de producten in geschikte trommels of zakken.
 • Vries niet te veel producten tegelijk in.
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen de producten, zodat de temperatuur snel kan zakken.
 • Houd de vriezer bij voorkeur gesloten totdat de producten ingevroren zijn.

+
Hoe houd ik brood vers?
U houdt brood (volkoren, bruin, wit etc.) vers door het brood te bewaren op kamertemperatuur in een plastic zak of afgesloten broodtrommel. Zorg dat de trommel schoon en droog is. De broodkorst blijft bij kamertemperatuur knapperiger in een papieren zak. U kunt het brood ook invriezen. Dit kunt u het beste doen in een plastic zak. 
+
Is het tarwe in brood genetisch gemodificeerd?
Nee, de tarwe die wordt gebruikt in Nederlands brood is niet genetisch gemodificeerd. Wel wordt door natuurlijke kruising voorkomen dat er ziektes in de tarweplanten terechtkomen.
+
Hoe houd ik harde broodjes en croissants vers?
U houdt harde broodjes en croissants vers door deze meteen in te vriezen wanneer deze vers zijn. Houdt hierbij rekening dat de korst kan afschilferen of loslaten.
+
Hoe houd ik roggebrood vers?
Roggebrood blijft na het openen van de verpakking langer vers wanneer het in aluminiumfolie of hersluitbare verpakking in de koelkast of vriezer bewaard wordt.
+
Hoe houd ik zachte broodjes, musli- of krentenbollen vers?
Zachte broodjes, musli- of krentenbollen kunt het beste bewaren in een gesloten plastic zak. Bewaar deze producten niet in de koelkast want dat versnelt het verouderingsproces. Zachte broodjes kunt u langer bewaren door deze in te vriezen. 
+
Is speltbrood inderdaad zo gezond?
Als speltbrood gemaakt is van de hele graankorrel, is het net zo gezond als volkorenbrood van tarwe. Juist in die hele graankorrel zitten namelijk veel vezels, vitamines en mineralen. Speltbrood is niet glutenvrij.
+
Zijn gluten slecht voor je?
Alleen mensen met een glutenovergevoeligheid kunnen graanproducten met gluten beter mijden. Zij kunnen last krijgen van darmklachten of allergische reacties. Voor hen is glutenvrij brood verkrijgbaar bij Bakkerij van der Most.
+
Hoe zit het met zout in brood?
Vergeleken met 2008 zit er 25% minder zout in brood. De bakkerijbranche loopt al jaren voorop met zoutvermindering. In bakkerszout zit ook jodium, een belangrijke bouwstof voor je lichaam.


Staat uw vraag er niet bij?

Om het zoeken gemakkelijker te maken, hebben wij de veelgestelde vragen in categorieën ingedeeld.
Heeft u een andere vraag, opmerking of klacht? Neem dan contact met ons op.

Kies bestand

Selecteer hieronder het bestand dat u op het product wilt laten drukken. Toegestande bestandsformaten zijn JPG, GIF en PNG.

Wachtwoord vergeten

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuw account aanmaken

 • Persoonlijke details
  *
  *
  *
  *
 • Adresgegevens
  *
  *
  *
  *
 • Wachtwoord
  *
  *
 • Nieuwsbrief
*
De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht