• Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis!
  • Vers uit eigen bakkerij.
  • Gratis bezorging vanaf 50,-
Assortiment

Categorieën:

Dalfser moppen

Dalfsen heeft grote roem verkregen met zijn koekje ‘de Dalfser mop’. De bekendheid is zo groot geworden, dat de inwoners zelfs spottend ‘Dalfser moppen’ worden genoemd. Een ‘möpke’ is de algemene Oost-Nederlandse naam voor koekje. nb. Dit is voornamelijk Twents. In het Dalfser dialect is een koekje een kuukie. Volgens overlevering was het bakker Gerrit Frijling (1756-1833) die in 1784 bij toeval de eerste Dalfser mop bakte. De bolletjes deeg op de bakplaat die hij de oven in had geschoven waren voorbestemd om als zachte, vrij grote koekjes de deur uit te gaan. Toen hij de oven opentrok, snoof hij een voor hem volkomen vreemde geur op. Het betrof hier een misbaksel. Maar het rook zo lekker en bleek zo goed te smaken, dat bakker Frijling moeite moest doen om te bedenken waar de fout was gemaakt. Hij prentte zich het recept goed in. Sinds 2011 is het geheim van de receptuur overgedragen aan de familie Van der Most. Het succes van het koekje werd zo groot, dat bakkers in Zwolle en Deventer het koekje probeerden te imiteren. Tevergeefs. Nu, na ruim tweehonderd jaar worden de ‘Oprechte Dalfser moppen’ nog steeds gebakken. De mop is een kruidig koekje dat doet denken aan speculaas.

De koekjes zijn gebakken van fijn gemalen bloem, roomboter uit het Vechtdal en diverse kruiden. Dankzij een uitgekiend bakproces worden de excellente aroma’s verkregen die de Dalfser mop zo bijzonder maken. In Deventer, Ommen, Raalte en Zwolle, waar zelfs zes jaarmarkten waren, was bakker Gerrit Frijling met zijn zonen met meerdere kramen  aanwezig. In de Leeuwarder Courant  staat  een advertentie waar de Moppen verkrijgbaar waren in Friesland en in de Zwolse Courant van 26 juni 1822 staat een advertentie waarin gemeld wordt dat Gerrit Frijling met zijn Dalfser moppen en koekkraam op de Zwolse kermis voor het huis van de jufferen Ketwich staat en de zonen met hun kraam voor de hoofdwacht aan de kerkdeur van de Michaelskerk. Zij recommanderen zich in de gunst van een ieder. De Dalfser moppen vonden  gretig aftrek voor 2 stuivers per pond.

Bakkers die met hun koekwaar naar de jaarmarkt gingen, maakten gebruik van een transportbedrijf dat gespecialiseerd was in het vervoer met paard en wagen van deze producten en de kraam. Een beurtschipper transporteerde de moppen in kisten over de Vecht naar Zwolle (die bij Zwolle een aansluiting had op de stadsgracht). Vandaar werden de koekjes door heel Nederland verzonden naar de wederverkopers behalve naar de Zuidelijke Provincies.