1961

Het is 1961, van de negen bakkerijen die Lemelerveld in dit jaartal telt, besluiten er vier de handen ineen te sluiten om LemBa BV op te richten. LemBa is de afkorting voor Lemelerveldse Bakkers. Dit samenwerkingsverband bestond uit bakkerij Beukenkamp, bakkerij Jansen, bakkerij Zwakenberg en bakkerij Timmerman. De bakkerijen besloten op een centrale plek te gaan bakken: de keuze viel op bakkerij Timmerman aan de Brugstraat.

In die tijd was het beroep bakker een lichamelijk zwaar beroep. De bakker ging na zijn lange nachtdienst door met het brood bezorgen. Destijds was het huis-aan-huis bezorgen van brood erg populair. Een bakkerij runnen deed je met het hele gezin. ‘Ondanks dat mijn man gekozen had voor het bakkersvak, hielp ik vaak met schoonmaken, verkopen en met het bezorgen van het brood en banket. Ik heb dit werk altijd met veel plezier gedaan!’, aldus één van de bakkersvrouwen van LemBa BV.

1987

Nadat de meeste bakkers de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt, bleef uiteindelijk de familie Zwakenberg over. Zij verkochten het bedrijf in 1987 aan Anton en Marja van der Most (Bakkerij van der Most). Met de gedachte dat de bakkerij groot genoeg was maar de winkel erg klein, werd er direct begonnen met uitbreiding van het winkelgedeelte. De bakkerij werd stukje bij beetje gemoderniseerd en de vaart kwam erin. Twee jaar later werd er een nieuwe winkel gebouwd op diezelfde plek aan de Brugstraat. In die periode waren wij óók erg druk met het huis-aan-huis bezorgen.

1991

In 1991 werd het bedrijf uitgebreid met een lunchroom en winkel in Dalfsen. Het huis-aan-huis bezorgen werd stopgezet omdat hier geen toekomstperspectief in werd gezien.

2007

Het bedrijf groeide 16 jaar rustig verder totdat Mark van der Most (zoon van Anton en Marja) in 2007 te kennen gaf het bedrijf voort te willen zetten. Dit besluit gaf het bedrijf een enorme impuls omdat we in plaats van rustig afbouwen, juist explosief doorgroeiden.

2008

Omdat het bedrijf bleef groeien was er meer ruimte nodig om te bakken. De bakkerij aan de Brugstraat in Lemelerveld werd te klein. In 2008 is de bakkerij dan ook verplaatst naar een voormalige school (en later supermarkt). Aan de Schoolstraat in Lemelerveld werd een moderne bakkerij van 600 m² ingericht.

2010

Doordat de bakkerij meer capaciteit had om te bakken was het mogelijk om ook het aantal winkels uit te breiden. Dit gebeurde in 2010 met de vestiging in Raalte. Deze vestiging beschikt, net als de vestiging in Dalfsen, over een bakkerswinkel gecombineerd met een lunchroom.

In dit jaar hebben wij tevens onze nieuwe huisstijl gelanceerd en zijn we gestart met het aanbieden van workshops.

2011

In 2011 breidde Bakkerij van der Most haar assortiment uit met de Dalfser Mop. Het streekeigen koekje van Dalfsen. Dit koekje werd in 1784 bij toeval door bakker Gerrit Frijling gemaakt. De bolletjes deeg op de bakplaat waren voorbestemd om zachte, vrij grote koekjes te worden. Maar toen hij de oven open deed, snoof hij een voor hem volkomen vreemde geur op. Het betrof hier een misbaksel. Maar het rook zo lekker en het bleek zo goed te smaken, dat bakker Frijling moeite moest doen om te bedenken waar de fout was gemaakt. Hij onthield het recept goed. Sinds 2011 is het geheim van de receptuur overgedragen aan familie Van der Most.

2012

Bij drie winkels en een bakkerij bleef het niet. In Dedemsvaart deed zich een mooie kans voor om een bakkerswinkel (zonder lunchroom) te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. In de eerste week van januari werd de vierde winkel van Bakkerij van der Most geopend.

In 2012 werd Bakkerij van der Most ook bekroont met de titel ‘Bakker met Ster 2012’. Dit is een onderscheiding voor bakkerijen, banketbakkerijen en patissiers die zich onderscheiden door uitzonderlijke prestaties op het gebied van kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid.

2013

Bakkerij van der Most groeit gestaag verder. In juni van 2013 ontstond de mogelijkheid om na het faillissement van Bakkerij Koggel uit Ommen, de winkel aan de Varsenerstraat over te nemen. Nog voordat het bod voor overname officieel was geaccepteerd, nam Van der Most de winkel al tijdelijk over onder eigen naam. Dit om te voorkomen dat de winkel een aantal weken dicht zou moeten. Al snel werd de overname een feit.

2014

Na de start van de winkel in Ommen kregen deze winkel en de winkel in Dalfsen een make-over. Het was een bijzondere verbouwing, want in drie weken tijd werden niet één maar twee winkels volledig vernieuwd. Nieuw in deze winkels was het bakkerscafé. Een eigentijds lunchcafé waar klanten binnen een ongedwongen sfeer kennis kunnen maken met en kunnen genieten van de producten van Bakkerij van der Most.

Maar bij de verbouwing van de winkels bleef het niet. In augustus van dit jaar werd namelijk de eerste Vechtdalpasta gemaakt. Hét streekeigen product van Bakkerij van der Most. Geheel in het Vechtdal gezaaid, geoogst, gepeld, gemalen en vervaardigd tot een mooi en lekker eindproduct met vrije uitloopeieren uit het Vechtdal.

2015

Het ondernemersbloed kroop waar het niet gaan kon, want ook in 2015 werd het aantal vestigingen van Bakkerij van der Most uitgebreid. Dit maal in Heino. In oktober van 2015 nam Bakkerij van der Most, Brood- en Banketbakkerij Wim Blom over. Met deze overname kreeg ook de chocolaterie van Van der Most een nieuwe vestiging. Achter de winkel in Heino is een mooie werkruimte waar de chocolaterie werd gevestigd. In de toekomst zal de chocolaterie ook zichtbaar zijn vanuit de winkel.

2016

Bakkerij van der Most neemt het bedrijf Taartentoren over van Nicolette Schokker. Taartentoren is gespecialiseerd in de gedetailleerde afwerking van onder andere bruidstaarten, kindertaarten en verjaardagstaarten. Ook behaalde de bakkerij dit jaar wederom de titel ‘Bakker met Ster’.

2018

Vestiging Heino is compleet vernieuwd. Hierbij is extra aandacht geschonken aan het verlichtingsplan en de banketkoeling. Tevens is de Dalfser Mop (het unieke streekkoekje) dit jaar erkent als immaterieel erfgoed van Nederland en werd de oliebol bekroond met goud en uitgeroepen tot lekkerste van Overijssel.